Margareth

Da jeg var 23 fikk jeg masse blodpropper i lungene. I den ene lungen hadde jeg fem propper. Sykehuset ringte foreldrene mine og ba dem skynde seg til sykehuset om de ønsket å ta farvel.

Tilbake til livet

Mot alle odds overlevde Margrethe, og hun er bevist om årsaken er hennes aktive livsstil.

- Å være i bevegelse er livet, konstaterer hun.

Margareth var én av deltakerne i prosjektet «trening som medisin» som ble kjørt i Trondheim. Prosjektet kartlegger effekten trening har på enkelte revmatiske sykdommer, deriblant Lupus. Målet var å lage en diagnosespesifikk trenings-app for revmatisme og muskel- og skjelettlidelser. Appen skal instruere, motivere og måle effekten direkte til brukeren, uavhengig av tilgang til treningsutstyr, fysisk form eller hvor man bor i landet. Prosjektet ble gjennomført på Treningsklinikken.

Margareth 2

Før prosjektet og treningen startet hadde Margareth vært 100% arbeidsufør i 15 år. Men, allerede i starten av prosjektet skjedde det endringer.

– Alt snudde etter allerede første dag når vi fikk testet vårt fysiske utgangspunkt. Den treningen vi skulle drive med ga meg selvtillit og fikk meg til å tenke mer positivt over min egen situasjon. Det gjorde meg lykkelig!, sier hun.

– Så jeg ringte St Olavs Hospital med en gang, den tidligere arbeidsgiveren min, og lurte på om de trengte tilkallingsvakt, og det gjorde de. Og siden da har jeg jobbet vakter der.

Margareth 3

Dette skiller seg ut

Margareth har deltatt i prosjektet gjennom Norsk Revmatikerforbund og er snart i mål med de ti første ukene av prosjektet. To ganger i uken har hun trent styrke og utholdenhet, og har blitt fulgt opp tett av fagpersonale.

– Treningen vi driver med er artig og inspirerende, og det har fått meg til å innse at jeg klarer mer enn jeg har trodd var mulig, sier hun.

Margareth har fått mange forskjellige treningsprogram av leger og fysioterapeuter gjennom livet. Men hun følte ikke at det hjalp på smertene.

– Men treningen vi driver med i dette prosjektet skiller seg ut. Hadde jeg ikke vært med på dette prosjektet, hadde jeg ikke vært i jobb igjen, avslutter